فیلترها
باتری موتور سیکلت
موتور سیکلت به عنوان یک وسیله حمل و نقل محبوب و کاربردی از اجزا و قطعات مختلفی تشکیل شده است که هر کدام میتوانند ویژگیها، قابلیتها و وظایف منحصربهفردی داشته باشند. این وسیله همانند انواع ماشینهای دیگر میتواند دارای یک سیستم برق ویژه باشد که شامل اجزای مختلفی همچون دینام، مدارهای برقی، باتری و ... است. هرچند که تعدادی از موتور سیکلتها بدون باتری هستند اما باتری موتور سیکلت میتواند نیروی موردنیاز برای استارت و فراهم کردن انرژی الکتریکی قسمتهای مختلف را فراهم کند. این قطعه همچنین قادر است که برق تولید شده توسط دینام را ذخیره کند. در ادامه مطلب به بررسی کامل باتری موتور سیکلت، کاربرد و انواع آن، قیمت و نکات مهم در خرید آن پرداخته میشود.
باتری موتور سیکلت
موتورسیکلت برای اولین بار در تاریخ در اشتوتگارت آلمان توسط مخترعان آلمانی گوتلیب دایملر و ویلهلم مایباخ در سال ۱۸۸۵ ساخته شد و با پیشرفت علوم و تکنولوژیهای متعدد به شکل پیچیده امروزی گسترش پیدا کرد. موتورسیکلتهای پیشرفته و مدرن امروزی همانند ماشینها از سیستمهای پیچیده برقی برخوردار هستند که انرژی موردنیاز آنها توسط باتری تأمین میشود. باتری موتور سیکلت در اصل ذخیره کننده الکتریسیته موردنیاز موتور و سرمنشأ سیستم برقی آن است و از اجزای مختلفی همچون پوسته، درپوش باتری، در خانه باتری، قطبهای باتری، خانه باتری، صفحههای مثبت، صفحههای منفی ، صفحههای عایق ، الکترولیت، شانه نگهدارنده صفحات، پلاک باتری، نشاندهنده شارژ باتری، نشاندهنده سطح الکترولیت و ... تشکیل شده است.
بدون وجود باتری امکان راهاندازی و حرکت موتور وجود ندارد. همچنین در صورت وجود سیستمهای سوخترسانی پیشرفته همچون پمپبنزین و یا انژکتور آن هم بسته به نوع موتور امکان دارد سیستم جرقهزنی و سوخترسانی با کمک برق باتری به مدار وارد گردد و بدون وجود باتری نمیتواند وظیفه خود را انجام دهد.
انواع باتری موتور سیکلت
به طور کلی باتریها به دو دسته اصلی باتریهای سیلد یا باتریهای اتمی و باتریهای غیر سیلد یا باتریهای اسیدی تقسیم میشوند اما با پیشرفت تکنولوژی و علوم مختلف این دستهبندیها گسترش یافته است و میتوان گفت باتری موتور سیکلت شامل انواع زیر است:
باتری سلول مرطوب (اسیدی)
این باتری با نام باتری غرقابی نیز شناخته میشود و مایع اسید سولفوریک آن باید مرتباً بررسی شود زیرا با استفاده و شارژ مایع داخل آن بهصورت گاز هیدروژن تبخیر میشود. این باطری به سادگی توسط درب پوشهایی که بر سطح بالایی آن قرار دارد قابل تشخیص بوده که برای باتری 12 ولت دارای 6 درب پوش میباشند.
باتری بدون مراقبت VRLA (اتمی)
باتری اتمی موتور سیکلت (Valve-Regulated Lead Acid) نوعی باتری سرب اسید است که محلول آن در کارخانه تنظیم شده و محصور میگردد. این باتری به مراقبت نیازی نداشته و هیچ دریچهای ندارد و از بهترین باتریهایی است که میتوان برای انواع موتور سیکلت ها استفاده کرد.
باتری AGM
این باتری نیز نوعی باتری است که با باتریهای اسیدی از این جهت متفاوت است که الکترولیت در تشکهای شیشهای نگه داشته شده، برخلاف اینکه آزادانه صفحات را آب میکند. الیاف شیشهای بسیار نازک در یک حصیر بافته میشوند تا سطح آن را افزایش دهند تا مقدار کافی الکترولیت را برای طول عمر خود روی سلولها نگه دارند.
باتری موتور ژلهای
این باتری تقریباً همان باتری VRLA است با این تفاوت که پس از تزریق اسید سولفوریک با ماده سیلیکا ژل اضافه شده و محلول به صورت نیمه جامد تبدیل میشود. این باتری مقاومت بیشتری در برابر ضربه و لرزش دارند.
باتری موتور برقی
باتریهای قبلی همگی در موتورسیکلتهای احتراق داخلی بنزینی کاربرد داشتند اما باتری موتورهای هیبریدی متفاوت هستند. این باتریها علاوه بر منبع انرژی انجین، پمپ سوخترسان آنها هم محسوب میشوند و ساختاری کاملاً متفاوت دارند. در موتورسیکلتهای تمام برقی باتری باید توان تأمین شعاع حرکتی نیز داشته باشد و قدرت خروجی و ظرفیت ذخیره انرژی آن اهمیت بالایی دارد.
باتری موتور بر اساس نوع موتور
همانطور که گفته شد باتریهای موتور سیکلت میتوانند دستهبندیهای متفاوتی داشته باشند و بر اساس فاکتورهای مختلفی به کار بروند. یکی از مهمترین فاکتورهای استفاده از باتری، نوع موتور سیکلت است. هرکدام از انواع موتورسیکلتها بسته به حجم موتور، توان و قدرت، نوع سیستمهای برقی و ... میتوانند نیاز برقی متفاوتی داشته باشند و طبیعتاً از باتریهای مختلفی استفاده خواهند کرد. هر کدام از انواع موتورسیکلتها میتوانند از باتریهایی با ولتاژ، آمپر و ظرفیت منحصربهفردی استفاده کنند. به صورت کلی باتری موتور سیکلت در ولتاژهای 6 و 12 ولت تولید میشوند اما ممکن است که موتورسیکلتهای خاص از باتریهایی با ولتاژ بالاتر نیز استفاده کنند. از نظر آمپراژ نیز باتریهای موتور سیکلت میتوانند از 5 تا 12 آمپر متغیر باشند هرچند که ممکن است باتریهایی با آمپراژ بیشتر نیز در موتورهای خاص استفاده شود.
باتری موتور بر اساس آمپراژ
میزان آمپراژ باتری از مهمترین فاکتورهای دستهبندی آن به شمار میرود و در اصل نشاندهنده میزان ظرفیت آن بوده و قدرت باتری را نشان میدهد. میزان آمپراژ باتریهای موتور سیکلت از 5 تا 12 متفاوت است اما امروزه موتورسیکلتهای عظیمی ساخته میشوند که قطعاً به باتریهایی با آمپراژ بالاتر نیاز خواهند داشت. همانطور که در خرید باتری ماشین باید توجه زیادی به آمپراژ آن داشت، در انتخاب باتری موتور سیکلت نیز این فاکتور اهمیت بالایی دارد.
معرفی انواع برند باتری موتور سیکلت
باتریها از مهمترین و کاربردیترین قطعات انواع وسایل نقلیه به شمار میروند به همین دلیل برندها و شرکتهای متعددی در سراسر جهان در زمینه تولید آنها فعالیت دارند. از معروفترین برندهای سازنده باتری میتوان به Suzuki، YUASA، VARTA، MOLL، BOSCH، Tycorun، Sail، Chaowei و ... اشاره کرد. از میان برندها و شرکتهای ایرانی نیز میتوان به موارد زیر اشاره داشت:
- شرکت صبا باتری انواع مختلفی از باتریهای اسیدی-برقی و باتریهای AGM را در ولتاژ و آمپراژهای مختلف تولید میکند و مهمترین ویژگیهای محصولات آن طول عمر بالا، قیمت مناسب و کارایی زیاد آنها است.
- شرکت آریا از دیگر سازندگان باتری موتور سیکلت است که باتریهایی با ولتاژ و آمپراژ متفاوت تولید میکند. قیمت مناسب، تنوع بالا، کارایی زیاد، طول عمر و کیفیت بالا و خدمات پس از فروش مناسب از مهمترین ویژگیهای محصولات این برند است.
- سپاهان باتری نیز به عنوان یک شرکت باسابقه و معتبر ایرانی انواع باتریهای اسیدی-برقی، باتری ups و باتریهای AGM را با فناوریها و تکنولوژیهای پیشرفته روز دنیا تولید و عرضه میکند.
- نیرو گستران خراسان نیز از جمله شرکتهای سازنده باتری است که شناختهشدهترین باتری آن، باتری ولتا است که میتواند برای انواع موتور سیکلت ها کاربرد داشته باشد.
- آذر باتری، برنا باتری، همچون اوربیتال، دورنا باتری، پاسارگاد صنعت باتری، واریان باتری، گلوبال باتری، وان باتری و ... از دیگر شرکتهای تولید کننده باتری موتور سیکلت هستند که محصولات متعدد و متنوعی عرضه میکنند.
قیمت باتری موتور سیکلت
همانگونه که گفته شد باتری موتور سیکلت همانند باتری ماشین میتواند بر اساس فاکتورها و پارامترهای مختلفی دستهبندی شود و از تنوع بسیار زیادی برخوردار است. تنوع و تعدد بالای این قطعات باعث میشود که نرخ و قیمت دقیق و مشخصی برای آن وجود نداشته باشد. در کل فاکتورهایی همچون نوع باتری (اسیدی و اتمی)، نوع تکنولوژی ساخت باتری، برند و شرکت سازنده باتری، تاریخ تولید و انقضای باتری، میزان آمپراژ و ظرفیت باتری، نرخ ارز و نوسانات آن، کیفیت ساخت باتری و جنس صفحات آن، میزان ولتاژ باتری، مدت زمان گارانتی و استانداردهای تولید آن، خدمات پس از فروش و ... میتوانند بر روی قیمت باتری موتور سیکلت تاثیر داشته باشند.
خرید باتری موتور سیکلت
باتریها همانند بسیاری از قطعات دیگر ماشینآلات دارای یک طول عمر مشخص بوده و میتوانند در طول زمان دچار مشکلات و ایرادات مختلفی شده و نیاز به تعویض داشته باشند. تنوع و تعدد بالای باتریها در بازار باعث میشود که افراد برای انتخاب و خرید دچار سردرگمی و چالشهای مختلفی شوند. برای انتخاب و خرید یک باتری مناسب برای موتور سیکلت لازم است که به نکات و فاکتورهای مختلفی توجه داشت که مهمترین آنها شامل موارد زیر هستند:
- نوع موتور سیکلت و میزان نیازهای سیستم برقی آن با توجه به آپشن ها
- نوع باتری (اسیدی یا اتمی) و کاربردهای آن
- ابعاد و اندازه باتری و میزان ظرفیت آن
- شرکت و برند تولیدکننده
- ضمانتنامه و مدت زمان گارانتی آن
- قیمت باتری و اعتبار و سابقه فروشگاه عرضه کننده
- توجه به تاریخ تولید باتری
- سلامت ظاهری باتری و ساختار آن
- توجه به شرایط آب و هوایی منطقهای که از باتری استفاده میشود
جمعبندی نهایی
باتری موتور سیکلت تأمینکننده الکتریسیته موردنیاز موتور و سرمنشأ سیستم برقی آن است و میتواند انواع مختلفی همچون باتریهای باطری اسیدی باطری اتمی باطری ژلی داشته باشد. همچنین این قطعات از نظر ولتاژ، آمپراژ، ابعاد و اندازه، میزان ظرفیت، برند، قیمت و ... متفاوت خواهند بود و لازم است که در زمان خرید به تمام جزئیات آن توجه شود. صبا باتری، سپاهان باتری، برنا باتری، آذر باتری، دورنا باتری، نیرو گستران خراسان و ... از معتبرترین برندهای سازنده باتری موتور سیکلت در ایران هستند که محصولات باکیفیت و متنوعی تولید و عرضه میکنند.