تفاوت بین باتری معمولی خودرو با باتری ماشین های الکتریکی
تفاوت بین باتری معمولی خودرو با باتری ماشین های الکتریکی
افزایش عظیم خودروهای الکتریکی در جادهها و همه پیشرفتهای قابل توجه آنها در فناوری، ما را وادار کرد تا تفاوت بین باتری معمولی خودرو با باتری ماشین های الکتریکی را بررسی کنیم.
باتری خودرو، همانطور که از نامش پیداست، نقشی حیاتی در عملکرد آن ایفا میکند. این قطعهی کوچک، اما قدرتمند، وظایف متعددی را برعهده دارد که بدون آنها، روشن شدن و حرکت خودرو غیرممکن خواهد بود.
در این مطلب، به بررسی نقش حیاتی باتری در خودرو و همچنین تفاوت های باتری خودروهای برقی و معمولی میپردازیم.
مهمترین تفاوتهای باتری معمولی خودرو با باتری ماشینهای الکتریکی
در این مقاله قرار است که به تفاوت های باتری خودروهای معمولی با باتری خودروهای الکتریکی بپردازیم اما برای درک بهتر این موضوع اجازه دهید در ابتدا تعریفی از باتری این خودروها داشته و سپس اختلاف بین باتریهای این دو نوع خودرو را در اندازه و متریال به کار رفته در آنها را مورد بررسی قرار دهیم
باتری خودروهای معمولی
باتری خودرو، یک قطعه قابل شارژ است که انرژی شیمیایی را به الکتریکی تبدیل میکند. این انرژی برای استارت زدن، روشن کردن چراغها و سایر تجهیزات الکتریکی خودرو و همچنین ذخیرهسازی انرژی مازاد تولید شده توسط دینام، مورد استفاده قرار میگیرد.
ظرفیت ذخیره به معنای توانایی باتری خودرو در فراهم کردن و انتقال حداقل بار الکتریکی است که در شرایط نامساعد، مانند خرابی سیستم، به کار میرود و میتواند آن را شارژ کند.
خودروهای الکتریکی چگونه کار میکنند؟
خودروهای الکتریکی، نسل جدیدی از وسایل نقلیه هستند که به جای استفاده از موتور با احتراق داخلی و سوختهای فسیلی، با انرژی برق کار میکنند. این خودروها به دلیل مزایای متعددی از جمله کاهش آلودگی، مصرف کمتر انرژی و هزینه نگهداری پایینتر، به گزینهای محبوب برای رانندگان تبدیل شدند.
در مقایسه با خودروهای بنزینی، ماشینهای الکتریکی اجزای مختلفی دارند که با سیم به یکدیگر متصل میشوند. مهمترین تفاوت این دو، در نوع موتور آنها است. نقش حیاتی حرکت خودروهای الکتریکی را باتریهای قابل شارژ بر عهده دارند که معمولاً از نوع لیتیوم یونی بوده و در زیر بدنه خودرو نصب میشوند.
بیشتر بخوانید: آشنایی با نحوه عملکرد باتری خودرو و انواع آن
عملکرد باتری ماشینهای الکتریکی
همانطور که پیشتر گفتیم، نیروی محرکهی خودروهای الکتریکی، در دل باتری آنها نهفته است. این قطعات با ذخیره انرژی الکتریکی و تبادل یونهای لیتیوم بین کاتد (مثبت) و آند (منفی)، قلب تپندهی این خودروها را به حرکت در میآورند.
هر باتری بزرگ از سلولهای کوچکتر تشکیل شده است. در درون هر سلول، صفحات کاتد (از جنس لیتیوم) و آند (از جنس گرافیت)، بدون هیچگونه آبی قرار گرفتهاند تا از اور شارژ و دشارژ شدن باتری جلوگیری شود.
وظیفهی نظارت و کنترل سلولهای باتری بر عهده سیستمی هوشمند به نام BMS (سیستم مدیریت باتری) است. این برنامه، گزارشی دقیق از وضعیت هر سلول، از جمله میزان شارژ، دما و هرگونه خرابی احتمالی را به ECU یا واحد کنترل موتور ارسال میکند.
اطلاعات ارسالی توسط BMS، به ECU کمک خواهد کرد تا فرآیند شارژ را به طور سریعتر، متعادلتر و ایمنتر مدیریت کند. به این ترتیب، از آسیب دیدن باتری و کاهش طول عمر آن جلوگیری میشود.
نکتهی قابل توجه در مورد باتریهای خودروهای الکتریکی، عدم استفاده از ظرفیت حداکثری آنها است. به عبارت دیگر، باتریها به طور کامل (100%) شارژ یا دشارژ نمیشوند. این امر به افزایش طول عمر و حفظ سلامت باتری کمک میکند.
اکنون که تعریفی از باتری خودروهای معمولی و ماشین های الکتریکی داشتیم می توانیم به مقایسه بین باتری آنها با یکدیگر بپردازیم.
مقایسه اندازه باتری ماشینهای معمولی با باتری خودروهای الکتریکی
مهمترین تفاوت باتری معمولی خودرو با باتری ماشینهای الکتریکی در اندازه آنهاست. این ویژگی، بر اساس مسئولیت اصلی که آنها انجام میدهند، تفاوت دارد.
باتری یک ماشین معمولی، تنها برای چند کار مانند استارت زدن خودرو و همچنین تامین برق تجهیزات جانبی استفاده میشود؛ اما در خودروهای الکتریکی، علاوه بر تامین برق تجهیزات جانبی، این قطعه وظیفه اصلی تامین نیروی بسیار زیاد برای حرکت خودرو را بر عهده دارند. نیاز به این حجم عظیم انرژی، دلیل اصلی بزرگتر بودن باتری خودروهای برقی است.
در حالی که یک باتری معمولی خودرو فقط میتواند سیستم صوتی، چراغها و استارت را راهاندازی کند، باتری ماشین برقی به ظرفیت کافی برای حرکت کامل خودرو نیاز دارد.
در نتیجه، ظرفیت باتری خودروهای برقی امروزی از 28.9 کیلووات ساعت (در مینی کوپر SE، با برد 114 مایل) تا حدود 200 کیلووات ساعت متغیر است.